Snel naar...

Meningokokkenvaccinatie bij kinderen

De laatste weken en maanden is er veel nieuws over de meningokokkenziekte. Dit komt door het invoeren van een nieuwe variant op het bestaande meningokokkenvaccin. Dit vaccin is aangepast omdat het RIVM heeft geconstateerd dat een bepaald type meningokokkenziekte (type W) meer voorkomt in Nederland.

Onze praktijk krijgt, net als andere huisartsenpraktijken, veel vragen van mensen over de meningokok, de meningokokkenziekte en de nieuwe vaccinatie. We vinden het goed en prettig dat u ons hierover weet te vinden. U kunt op onze website meer informatie vinden. 

Om te beginnen: de kans dat uw kind meningokokkenziekte krijgt is ontzettend klein. Met de geplande vaccinatie van kinderen tussen de 14 en 18 jaar, georganiseerd door het RIVM, wordt de kans op de ziekte nóg kleiner. Desondanks is de zorg om de ziekte goed te begrijpen. Als er eenmaal meningokokkenziekte optreedt, kan dit namelijk grote gevolgen hebben voor uw kind en dus voor u en uw gezin. 

De meningokok is een vrij vaak voorkomende bacterie, die vaak een normale verkoudheid veroorzaakt bij kinderen en volwassenen. In zeldzame gevallen kan het leiden tot meningokokkenziekte. 

Onze praktijken krijgen vaak de vraag of het mogelijk is uw kind via ons te laten vaccineren. Wij volgend hierin het standpunt van het RIVM: dat is mogelijk, maar we promoten het niet actief. U kunt hier voor zichzelf een afweging in maken nadat u goed bent geïnformeerd, door ons en door het RIVM, maar ook door de website thuisarts.nl Ook is het mogelijk de vaccinatie bij de GGD te vragen. De vaccinatie moet u wel zelf betalen en is niet altijd direct beschikbaar. 

Nuttige en betrouwbare websites voor u, om uw eigen afweging, in overleg met uw huisarts te maken: 

- Informatie over de nieuwe vaccinatie (ACWY-vaccinatie).
- Informatie over de vaccinatie-campagne voor 14-18 jarigen. 

 

SSG Lupine   OK original Keurmerk LD NPA NHGpa RGB

Huisartsenpraktijk Lupine
Praktijken van Gemeren, Nijessen, Obaidy en Vrugte
Lupinesingel 85
2403 CM Alphen aan den Rijn

AOEL logo email

SSG Lupine is onderdeel van Alphen op één Lijn.